WAT IS IJSHOCKEY?

IJSHOCKEY IS DE SNELSTE TEAMSPORT TER WERELD. BIJNA 2 MILJOEN SPELERS, VAN ALLE LEEFTIJDEN, BEOEFENEN WERELDWIJD DEZE SPORT. IJSHOCKEY IS EEN TEAMSPORT DIE GEBASEERD IS OP VAARDIGHEDEN, SNELHEID, DISCIPLINE EN TEAMWORK.

Op hoog niveau eist de sport van de deelnemers dat zij snel kunnen denken en een meer dan goed reactievermogen hebben.
Daarnaast ontwikkel je vele speciale vaardig-heden, zoals schaatsen, toespelen van de puck naar een medespeler, de puck aan je stick voortbewegen en het schieten van de puck. Ook ontwikkel je met ijshockey je eigen gezonde lichaam, sociale vaardigheden, fairplay en respect

WAAROM ZOU JE IJSHOCKEY WILLEN SPELEN?

De voordelen van ijshockey voor kinderen zijn talrijk. Naast het plezier van deze leuke en spannende sport, ontwikkelen kinderen met deze sport ook behendigheid, spierkracht en coördinatievermogen. Met ijshockey kan een kind ook zijn of haar zelfvertrouwen opvijzelen; het zelfrespect groeit en hij of zij leert in een team samen te werken met anderen. Het meest belangrijke is echter dat een kind op een positieve, gezonde en veilige manier met veel plezier met andere kinderen omgaat. IJshockey is een geweldige sport om naar te kijken, maar nog geweldiger is het om ijshockey te spelen. Vanaf het begin dat een speler het ijs opstapt, is het genieten en hoe meer hij of zij speelt, hoe groter dat plezier wordt. Uit studies is gebleken waarom kinderen op ijshockey gaan en waarom ze ook blijven ijshockeyen. De vele argumenten daartoe kan men opdelen in 4 categorieën, die hieronder in volgorde van belangrijkheid worden genoemd:

Betrokkenheid • Sensatie • Uitblinken • Succes

WAAROM SPELEN KINDEREN IJSHOCKEY?

BETROKKENHEID

Kinderen willen hechte relaties aangaan, ontwikkelen en behouden met teamgenoten en coaches. Zij willen bij een groep horen die hen accepteert en waardeert en zij willen samen plezier maken. Kinderen genieten van:

 • vrienden maken
 • met teamgenoten spelen
 • bijeenkomsten met teamgenoten

SENSATIE

Kinderen genieten van de snelheid en van de spanning die ijshockey biedt. Ook vinden zij het prachtig om een sport te doen die onder-scheidend is van andere sporten en die ook iets onbekends heeft. Kinderen genieten van:

 • de opwinding en de snelheid van de sport
 • de gewaarwording om deel uit te maken van een team
 • hard werken

UITBLINKEN

Kinderen willen uitblinken door ijshockey te spelen. Ze willen zich de vaardigheden van de sport toe eigenen en ze willen een goed ijshockeyer worden. Kinderen willen:

 • gebruik maken van hun talenten
 • nieuwe vaardigheden leren
 • de beste zijn

SUCCES

Kinderen willen erkenning hebben en willen gewaardeerd worden voor wat ze bereikt hebben. Kinderen willen beloond worden en zij willen bekend worden als een ijshockeyspeler. Kinderen willen:

 • winnen
 • goed gevonden worden
 • prijzen winnen

IJSHOCKEY IS EEN GEZINSACTIVITEIT

De hele familie wordt aangemoedigd om de kinderen bij ijshockey te ondersteunen. Als kinderen zien dat je als ouder enthousiast bent over ijshockey dan zijn zij dat vanzelf ook. De meeste ijshockey-activiteiten zijn, net als bij de meeste andere sporten/verenigingen, gebaseerd op de hulp van ouders, grootouders
en andere familieleden en dat is nu juist de sleutel tot het succes!

Uiteraard dient de betrokkenheid van ouders bij de activiteiten van hun kinderen van positieve, ondersteunende en bemoedigende aard te zijn. Vaardigheden opgedaan op de ijsbaan sluiten aan of versterken de vaardigheden die kinderen thuis en op school opdoen en omgekeerd.

Zo zijn bijvoorbeeld samenwerken (teamwork) en samen delen belangrijke elementen, die in alle aspecten van het leven terug te vinden zijn. Fair play en respect zijn waarden die de Nederlandse IJshockey Bond en de Dordrecht Lions hoog in het vaandel hebben staan. Er wordt dan ook verwacht dat fair play en respect wordt onderstreept en wordt uitgedragen naar iedereen die ook maar iets met de ijshockeysport te maken heeft: tegenstanders, teamgenoten, teambegeleiders, coaches, scheidsrechters, ouders en toeschouwers. Dit is een belangrijke boodschap voor de kinderen, waarmee ze ook in hun verdere leven hun voordeel kunnen doen.